هپاتیت سی وضعیتی است که در آن عفونت با ویروس هپاتیت سی (HCV) باعث التهاب و آسیب احتمالی به کبد می شود. آزمایشهای هپاتیت سی گروهی از آزمایشهای خونی هستند که برای تشخیص و نظارت بر درمان عفونت انجام میشوند. ویروس هپاتیت سی در خون و سایر مایعات بدن فرد مبتلا به این عفونت یافت می شود. رایج ترین راه ابتلا به هپاتیت سی، استفاده مشترک از سوزن هایی است که برای تزریق مواد مخدر استفاده می شود. به ندرت، فرد به روشهای دیگری از جمله در هنگام تولد، از طریق رابطه جنسی با فرد آلوده به ویروس هپاتیت سی و تماس با خون آلوده به هپاتیت سی مبتلا میشود. در حال حاضر هیچ واکسنی برای پیشگیری از هپاتیت سی وجود ندارد.
- غربالگری: آزمایش های غربالگری قبل از بروز علائم بیماری، به تشخیص آن کمک می کنند. از آنجا که هپاتیت حاد سی اغلب هیچ علامتی ندارد، غربالگری یک راه مهم برای تشخیص هپاتیت سی قبل از ایجاد آسیب کبدی است.
- تشخیص: هنگامی که بیمار علائم یا نشانه های هپاتیت ویروسی را دارد، پزشکان از آزمایش های هپاتیت برای تشخیص علت هپاتیت استفاده می کنند. آزمایش هپاتیت سی می تواند این بیماری را از سایر علل هپاتیت، از جمله هپاتیت A و هپاتیت ب متمایز کند.
- درمان: هنگامی که بیماری تشخیص داده می شود، آزمایش ها می توانند نوع هپاتیت سی را تعیین کنند. انواع مختلفی از هپاتیت سی وجود دارد و تشیخص نوع آن به تعیین درمان مناسب کمک می کند. آزمایش هپاتیت سی همچنین می تواند میزان ویروس موجود در خون را اندازه گیری کند و با برسی میزان ویروس در طول زمان میزان اثر بخشی درمان نیز بررسی شود.
- حداقل یکبار برای همه بزرگسالان 18 ساله یا بیشتر توصیه می شود به جز برای افراد ساکن مکان های بسیار کم خطر؛
- با هدف غربالگری در دوران بارداری و برای بیماران در هر سنی با عوامل خطر عفونت هپاتیت سی؛
- استفاده از داروهای تزریقی؛
- انجام تزریق خون یا پیوند اعضا قبل از جولای 1992؛
- دریافت دیالیز کلیه؛
- تماس مستقیم با سوزن ها در محل کار، هنگام انجام خالکوبی یا موارد مشابه؛
- کار یا زندگی در زندان؛
- متولد شدن از مادری مبتلا به هپاتیت سی؛
- داشتن عفونتHIV؛
- داشتن رابطه جنسی محافظت نشده؛
- برای بیماران دارای علائم هپاتیت سی یا در معرض ابتلا به هپاتیت سی
- ادرار زرد تیره
- خستگی یا خستگی
- تب
- مدفوع خاکستری یا خاکستری رنگ
- درد در ناحیه شکم یا مفاصل
- تهوع، استفراغ یا از دست دادن اشتها
- زردی یا زرد شدن پوست و چشم ها
- در صورت غیرطبیعی بودن نتایج آزمون کبدی
نمونه خون از بازو؛
آمادگی خاصی برای انجام این آزمایش نیاز نمی باشد، با این حال بهتر است قبل از انجام آزمایش بیمار پزشک خود را داروهای مصرفی خود مطلع سازد، هم داروهای تجویز شده با دستور پزشک و هم داروهای بدون نسخه.