رژیم غذایی مناسب در پیشگیری از آلزایمر

  • اگرچه داروها می توانند علائم آلزایمر را به حداقل برسانند، این بیماری در حال حاضر غیر قابل درمان است.
  • رژیم غذایی یکی از چندین عامل مرتبط با سبک زندگی است که ممکن است خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش یا افزایش دهد.
  • یک بررسی جدید و جامع مشخص کرده است که رژیم‌های غذایی سرشار از سبزیجات، مانند رژیم غذایی مدیترانه‌ای، در کاهش خطر ابتلا به آلزایمر مؤثر هستند.
  • در این بررسی همچنین اشاره شده است که رژیم های غذایی سرشار از گوشت، چربی اشباع شده و غذاهای فوق فرآوری شده، خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهند.

بر اساس سازمان جهانی بهداشت  (WHO)، زوال عقل بیش از 55 میلیون نفر را در سراسر جهان درگیر می کند و هر ساله حدود 10 میلیون مورد جدید به این آمار افزوده می شود. از شایع ترین انواع زوال عقل، بیماری آلزایمر می باشد که حدود 70 درصد موارد ابتلا به بیماری زوال عقل را در بر می گیرد.

 عوامل خطر برای آلزایمر و سایر انواع بیماری های مرتبط با زوال عقل ها عبارتند از:

  • سن؛
  • سابقه خانوادگی و ژنتیک؛
  • آسیب به سر؛
  • فشار خون بالا؛
  • کلسترول بالا؛
  • بیماری های قلبی عروقی؛
  • دیابت؛
  • سیگار کشیدن؛
  • مصرف بیش از حد الکل.

اخیراً رژیم غذایی به عنوان یک عامل تأثیرگذار بر بیماری آلزایمر مورد توجه قرار گرفته است.

گوشت قرمز و آلزایمر

ارتباط بین مصرف گوشت قرمز و آلزایمر

مصرف گوشت به خصوص گوشت های قرمز و فرآوری شده ارتباط قوی با افزایش احتمال ابتلا به آلزایمر دارد.

  • گوشت های قرمز و فرآوری شده حاوی آهن هستند که منجر به افزایش استرس اکسیداتیو (عدم تعادل بین رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها در بدن) می شود. زمانی که تعادل بین رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها از بین برود، رادیکال‌های آزاد به بافت چربی، DNA و پروتئین‌های بدن آسیب وارد می کنند و در نتیجه آسیب وارد شده، احتمال ابتلا به بیماری هایی مانند آلزایمر افزایش پیدا می کند.
  • گوشت قرمز حاوی ماده ای (متیونین) می باشد که منجر به افزایش سطح نوعی اسید آمینه (هموسیستئین) در بدن می شود، این اسید آمینه، عامل خطر بسیار مهمی برای بیماری آلزایمر محسوب می شود.
  • طبخ گوشت قرمز با دمای بالا نیز منجر به تولید موادی می شود که در ارتباط مستقیم با بروز بیماری آلزایمر هستند.
  • گوشت قرمز همچنین حاوی نوعی اسید چرب اشباع نشده (اسید آراشیدونیک) می باشد که خود عاملی برای تقویت التهاب در بدن می باشد.

رژیم غذایی مدیترانه ای و آلزایمر

پیروی از یک رژیم غذایی، مشابه رژیم غذایی مدیترانه‌ای، ممکن است منجر به کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر شود. رژیم غذایی مدیترانه ای سرشار از انواع میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات، آجیل و غلات سبوس‌دار می باشد و بر کاهش مصرف گوشت قرمز، چربی‌های اشباع شده و غذاهای فوق‌فرآوری‌شده تاکید دارد. رژیم غذایی مدیترانه ای به علت این که غنی از غذاهای حاوی آنتی اکسیدان می باشد، منجر به کاهش التهاب در بدن و افزایش سلامت مغز می شوند.

رژیم غذایی مدیترانه ای و الزایمر